Novi hit - zimski tartufi iz Varaždina

Varaždinska županija obiluje podzemnim gljivama, osobito tartufom - dijamantom kuhinje. Pokazalo je to preliminarno istraživanje koje je postavilo temelje za projekte uzgoja i komercijalizacije zimskog tartufa u varaždinskom kraju.

U pronalasku tartufa, trogodišnja Maša prava je "maherica". Ona je i glavna zvijezda istraživanja podzemnih gljiva u Varaždinskoj županiji koje je provedeno prošlu jesen. A u kojemu su pronađeni vrlo kvalitetni tartufi. 

- Potencijal postoji. Očito je Varaždinska županija, i ovako mala kakva je, jedan potencijalni hot spot za pronalazak još novih vrsta, jer što dulje tražite to se pronalazi više. A oduševio nas je Arboretum Opeka gdje smo po vrlo lošem vremenu zapravo mučili se, a u par sati imali fantastičan rezultat, rekao je Željko Zgrablić sa Hrvatskog šumarskog instituta.

Od 40 uzoraka podzemnih gljiva, 28 je tartufa. Pronađene su i dvije potpuno nove vrste gljiva u Hrvatskoj. 

- Pokazalo je da gotovo sve lokacije imaju neku vrstu podzemnih gljiva, najčešće su to bili tartufi. Pronađeno je i ljetnog i zimskog tartufa i jedan i drugi su komercijalni tartufi i na tome ćemo bazirati daljnje naše istraživanje ali i komercijalne radnje, najavio je Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo.

I to u razvoju gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

- Ovdje imate bolju kvalitetu tartufa u plantažnom uzgoju nego u samom šumskom staništu, dakle divljem. Prema tome, taj prostor je neiskorišten i to je nešto što se nadam da ćemo uspjeti potaknuti, ističe varaždinski župan Radimir Čačić.

Među prvima su tartufe isprobali varaždinski kuhari.

- Kad ga pomirišite na prvi trenutak vam se čini možda malo drugačiji od onog klasičnog okusa, mirisa koji prepoznajete. Ovi su bili žestokog mirisa i vrlo smo danas pažljivo ih dozirali u jela koja smo pripremili, zapravo da ne odbijemo današnje kušače s preintenzivnim okusom i mirisom, kaže predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Budući da su rezultati iznenadili i oduševili, na redu je nastavak ozbiljnog istraživanja tartufarstva na ovom području.