'Emajl': 40 godina strasti i hobija arhitekta Marija Beusana

Osim znanstvenog i pedagoškog rada kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te svoje glavne preokupacije - oblikovanja izložaba i stalnih muzejskih postava, arhitekt Mario Beusan cijeli se život bavio i izradom nakita u emajlu.

40 godina, kako sam kaže, svoje strasti i hobija sažeo je u monografiji  nazvanoj 'Emajl'. Još od studentskih dana Mario Beusan bavi se oblikovanjem nakita u tehnici emajla na bakru. Riječ je isključivo o ogrlicama koje, kako kaže, sadržavaju kompoziciju koja ga zanima i intrigira.

Nakon prve samostalne izložbe 1973. s njima je obišao cijeli svijet. Beusanove ogrlice prava su mala umjetnička djela - kiparske minijature - bilo da je riječ o apstraktnom obliku, gibljivoj konstrukciji pomičnih dijelova ili pak, u rijetkim slučajevima, motivima ptice.

Dok je baveći se arhitekturom unutarnjih prostora Mario Beusan bio oblikovatelj čistoće, jasnoće i savršene kontrole - njegov nakit osiguravao mu je potpunu slobodu, kreativnost i neočekivani ishod kojim se mogao poigravati bez ikakvih zadanosti i ograničenja.