Restauratorski pothvati u Istri

Već godinama na području cijele Istre Hrvatski restauratorski zavod radi na očuvanju drvenog inventara srednjovjekovnih crkava. Ta bogata ostavština zbog materijala jedan je od najugroženijih dijelova baštine.

Istaknuti restauratori u Puli su predstavili rezultate višegodišnjih projekata: oslikani drveni stropovi, uobičajeni za crkve kontinentalne Hrvatske, očuvani su, primjerice, i u crkvama u unutrašnjosti Istre, a radovi na obnovi tog dijela inventara bili su izazov hrvatskim restauratorskim timovima.

- Drvo je vrlo osjetljiv materijal, prije svega na sve promjene mikroklimatskih uvjeta, dakle temperature, posebno vlage, podložno je napadima insekata, vrlo često je crvotočno, objašnjava Višnja Bralić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Među zahtjevnijim restauratorskim pothvatima u Istri ističu se strop crkve sv. Marije na Škrilinah kraj Berma, obnova stropa u crkvi iz Trviža te višegodišnji projekt konzervatorsko-restauratorskih radova na glavnom oltaru župne crkve sv. Marije Magdalene u Mutvoranu. Kod tako opsežnih projekata važna je dobra suradnja stručnjaka i lokalne zajednice.

- Uvijek se radi o pravodobnosti informiranja te naravno prepoznavanju važnosti zašto je presudno čuvati baštinu, a kako ćemo je drukčije sačuvati nego kroz pravovremeno informiranje i valorizaciju, napominje ravnateljica Hrvatskoga restauratorskoga zavoda Tajana Pleše.

Među drvenim inventarom istarskih crkava mnogo je umjetnina uvezenih iz venecijanskih radionica pa je u njihovu obnovu, uz Ministarstvo kulture i lokalnu zajednicu - uključena i talijanska regija Veneto.