Jedna sasvim neobična škola

U Hrvatskoj postoji škola u kojoj učenici, svojom voljom, ne koriste mobitele, ne žvaču žvake, nose školske uniforme, a bave se i mnogim aktivnostima kojima učenike potiču da ne zaborave tradiciju svojeg kraja. Ne vjerujete? Evo priče o Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi.

U hodniku na ulazu u školu naišli smo na, kako kažu, veseli plac. Prodaje se, kupuje od igračaka, društvenih igara do nakita. Cijene pristupačne. Veseli plac ima svoju poruku - igračke umjesto da bace u smeće, prodaju i na taj način pomažu jedni drugima.

Zarada ide u humanitarne svrhe, primjerice za učenike koji nemaju novac ni za jednodnevne izlete. Umjesto da tipkaju po mobitelu, kojim se zabranjeno koristiti u školi, uz redovitu nastavu imaju na desetke zanimacija. Rade tradicionalne košare kakve su radile njihove bake, ponuđeni su im i pletenje, tradicionalno bojenje jaja.

Učiteljica informatike Marija Draganec kaže, moraju naučiti da je sve to povezano.

- Kuhanje odnosno recept je dio informatike odnosno algoritma imamo početak programiranja gdje su učenici analizirali algoritam odnosno recept za pripremu slastica, dodala je.

Iz školskog vrta iskoristili su jabuke pa sada prave jabučni ocat, pripremaju čajeve od komorača. No, nešto ipak nemaju.

- Unatoč svoj potrebnoj dokumentaciji i građevinskim dozvolama ova škola ni nakon 59 godina nema sportsku dvoranu, rekla je Sanja Ferkula, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese.

Kaže, snalaze se, ali i često gibaju uz ples. Naravno tradicionalni. Pod odmorom, osim svirke, igraju školicu, kružić-križić, čovječe, ne ljuti se... ovi klinci zaista imaju sretno djetinjstvo.