Liječnici za ugrožene ptice grabljivice

Šibenski Sokolarski centar dobio je novoga, zahtjevnog pacijenta s otoka Cresa. Riječ je o sivome sokolu, ugroženoj ptici grabljivici, koja je teško ozlijeđena u naletu vozila, pa je morao na zahtjevnu operaciju.

- Ptica je donesena s frakturom nadlaktice, isto tako ozljedom u ramenu - ramenog pojasa. Odlučili smo se postaviti vanjski fiksator, kazao nam je veterinar Emil Ofner.

- I sad to drži zapravo čitavu kost u liniji. I kad RTG pokaže da je to u redu, onda se pinovi skidaju i on može početi polako letjeti, pojasnio je voditelj Sokolarskog centra Emilio Menđušić.

Mužjak ove, u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste, s Cresa je u Sokolarski centar stigao 5-6 dana nakon nesreće. Kad je riječ o ovakvim situacijama, najvažnija je - brza reakcija!

- Što je duže vremena prošlo od samog nastanka prijeloma do dolaska ptice na kirurški stol, to je šansa za uspjeh rehabilitacije znatno smanjena, dodao je Ofner.

Istodobno, u Centar su na obdukciju donesena dva mrtva škanjca koji su - otrovani.

- Kokoš je napunjena otrovom i ostavljena je u šumi. I škanjci su došli, jednostavno počeli su jesti od gladi i vrlo brzo su uginuli. Znači, na leđima su pronađeni - to znači da je smrt bila brza, objasnio je Stipe Klisović iz Sokolarskog centra.

- Da li je taj otrov postavljen upravo zbog njih? Vjerojatno ne! Nego zbog čagljeva, lisica ili već čega li?! Ali ovo su kolateralne žrtve našeg uvjerenja da se otrovi mogu tako koristiti, kazao je Menđušić.

Počinitelj mora znati - njegov neodgovoran čin ima elemente kaznenog djela! Sokolarski je centar lani primio oko 130 ptica. Ohrabrujuće: za porast broja pernatih pacijenata zaslužna je - probuđena savjest građana.