26. ožujka 1969. - Umro Berick Traven Torsvan

Jedan od najzagonetnijih i najtajanstvenijih književnika XX. stoljeća nesumnjivo je slavni autor znamenitih romana Mrtvački brod, Blago Sierra Madre, Pobuna vješanih i Berači pamuka, koji je svoja djela potpisivao pseudonimom B. Traven.

Sve do smrti u Meksiku, 26. ožujka 1969., slao je poruke putem svojih opunomoćenika da pisac uopće ne mora imati životopis jer jedina njegova biografija trebaju biti njegova djela.

Jedna od pretpostavki je da je Traven Poljak njemačkog podrijetla, Herman Albert Otto Maksimilijan Feige, rođen po nekim izvorima 1882., a po drugima 1890. u Svjebođinu, gradiću između Poznanja i Frankfurta na Odri. Traven nije znao tko su njegovi roditelji, a pretpostavlja se da je nezakoniti sin Kaisera Wilhelma II. Objavljivanjem njegova pravog imena počeo se postupno slagati i Travenov biografski mozaik.

Taj se Feige još za Prvoga svjetskog rata volio služiti pseudonimima pa se za vrijeme bavarske socijalističke republike zvao Ret Marut. Nakon sloma bavarske socijalističke republike bio je 1919. osuđen na smrt, ali je uspio pobjeći. Tada i počinje njegov književni uspon. Bijeg iz Europe na tankerima opisao je u Mrtvačkom brodu, a o utočištu koje je našao među meksičkim Indijancima stvorio je cijeli epski ciklus u kojem se posebno ističe General iz džungle.

U svojim djelima spaja osebujnu poetičnost sa strastvenim zastupanjem potlačenih i izrabljivanih, te se snagom pripovijedanja, jetkošću ironije, opisima svijeta u kojem žudnja za novcem i bogatstvom razara ljudske duše, uvrstio među vrhunske romansijere prve polovice dvadesetog stoljeća. Mnoga njegova djela doživjela su filmske i televizijske realizacije. Osobito popularna bila je ekranizacija priče o pustolovu i kopaču zlata Blago Sierra Madre s nenadmašivim Humphreyem Bogartom u glavnoj ulozi.