27. ožujka 1943. - Ubijen Ivan Lozica

Na današnji dan 1943. fašističkim plotunom ubijen je Ivan Lozica zvani Kolula, hrvatski kipar.

Rođen je 10. lipnja 1910. u Lumbardi. Na preporuku svog mentora, kipara Frana Kršinića, 1926. godine kao prvi u klasi akademije primljen je u klasu Ivana Meštrovića, koji ga je kasnije istaknuo kao prvo ime među mlađim umjetnicima u Hrvatskoj i šire. Dobivši francusku stipendiju 1931. godine, specijalizirao je kiparstvo na Sorboni.

Nakon povratka postao je docent, a kasnije i profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Djelujući kao profesor, surađuje s Meštrovićem i Kršinićem u kiparskim izvedbama javnih djela. U Meštrovićevu atelijeru u Splitu izrađivao je karijatide za njegov Spomenik neznanom junaku na Avali u Beogradu (1935–38). Realističkim pristupom modelirao je dinamične skulpture komornih dimenzija s temama iz dalmatinskog života, psihološke portrete te niz lirski oblikovanih ženskih aktova u punoj plastici ili reljefu, u kojima je dosegnuo vrhunac osobna izražaja. Oblikovao je u mramoru, bronci, terakoti i drvu, a najradije u kamenu ostajući vjeran domaćoj kamenarskoj tradiciji.

Realizirao je više od stotinu radova. Istaknuo se izuzetnim osjećajem za karakter i osebujnost modela. U svojoj posljednjoj, najzrelijoj umjetničkoj fazi oblikuje Torzo u mramoru, temeljac novoga modernog kiparskog izraza u nas, kojim je utjecao na formiranje kasnijih modernih poslijeratnih kiparskih interpretacija.