Spašavanje prve torpedne stanice na svijetu

Za obnovu torpedne lansirne stanice u Rijeci potrebno je oko 8 milijuna kuna,a za obnovu broda 'Galeb' - 60 milijuna. Grad Rijeka, u projektu 'Europska prijestolnica kulture', odlučio se za 'Galeb', a lansirnu je stanicu prepustio Lučkoj upravi Rijeka koja i jest njezin vlasnik.

Iz gradskog proračuna već je izdvojeno oko 330 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju, a iz Lučke uprave vijest da će ove godine financirati izradu glavnog projekta obnove.

Prva torpedna lansirna stanica na svijetu već dugo stoji i propada. Bez posebne dozvole, do nje se ni ne smije.

- U svijetu su sve stanice obnovljene, turisti ih posjećuju i razgledavaju takve lansirne stanice zbog toga što je to velika atrakcija. Ovdje joj ne možete ni prići, ni vidjeti ju, eventualno s mora, ili ako bez dopuštenja dođete i riskirate život, da vam nešto padne na glavu, napominje vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke Goran Pernjek.

Kako originalni izgled lansirne stanice ne bi pao u zaborav, pobrinula se među ostalima i Patricia Jovanović Verbanac studentica riječkog Građevinskog fakulteta. Uz pomoć 3D printera izradila je svoj završni rad.

- Budući da je to bitna kulturna baština Grada Rijeke, ali i Hrvatske općenito , šteta je da propada. Većina ljudi niti ne zna za to, pa, evo, to je način da joj se da nekakav sjaj, da se prikaže kako je nekada izgledala, napominje Patricia Jovanović Verbanac.

Vlasnik lansirne stanice je riječka Lučka uprava jer se nalazi na pomorskom dobru, ali ne treba izostaviti činjenicu da je i na području Grada Rijeke.

- Lučka uprava u svom poslovanju za ovu godinu predvidjela je u planu nabave iznos od oko 400 tisuća kuna za izradu glavnog projekta rekonstrukcije lansirne rampe Torpedo. Raspisivanje natječaja očekujemo početkom svibnja ove godine, najavljuje voditelj Odsjeka za EU projekte i međunarodnu suradnju Lučke uprave Rijeka Tvrtko Tomljenović.

- Mi smo trenutno u velikom ciklusu koji se tiče i EPK i aktualne kulturne strategije u kojoj nije bilo mjesta za ozbiljnije ulaganje u lansirnu stanicu, ali vjerujem da ćemo s dobrim planom s Lučkom upravom s kojom jako dobro surađujemo naći način i nećemo izbjeći odgovornost na način da se odmičemo i da kažemo nije to naše i nije naš problem, objašnjava pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Treba se nadati da obnova torpedne lansirne rampe neće stati samo na idejnom rješenju.