29. ožujka 1982. - Umro Carl Orff

Carl Orff poznati je njemački kompozitor, tvorac veličanstvene Carmina Burana.

Rođen je 10. srpnja u Muenchenu, ondje se školovao i 1915. postao dirigent Komornog kazališta. Nakon kraćeg djelovanja u Mannheimu i Darmstadtu, 1920. je ponovno u Muenchenu, gdje je s Dorothee Gunther 1924. osnovao školu za gimnastiku, ples i glazbu. Uz to je bio dirigent Muenchenskog Bachova društva i 1950.-60. prof. na Visokoj glazbenoj školi. Godine1961. preuzeo je upravu u novoosnovanom Orffovom institutu na Mozarteumu u Salzburgu.

Desetljećima u prvim redovima europskih pregalaca na području glazbenog kazališta, Orff je, povezujući u svojim djelima riječ, glazbu i pokret, oživio antički teatar i tako se suprotstavio kasnoromantičnoj glazbenoj drami.

Orffov stil temelji se na ritmu rođenom iz pokreta tijela, na dijatonici i na rafiniranom, mjestimice primitivnom, orkestralnom zvuku ostvarenom uz pomoć brojnih udaraljki. Za njegovu je umjetnost važna riječ, i to u izvornom obliku, pa se služi tekstovima na mnogim jezicima i narječjima, od starogrčkoga i klasičnog latinskog, preko srednjovjekovnog latinskog, starofrancuskog i srednjovisokonjemačkog do bavarskog. Orffov je glazbeni teatar uvijek istodobno izravan i stiliziran, realan i simboličan; to je kazalište glumačke stvarnosti i ljudske fantazije.

Inspirirajući se narodnim pričama i baladama, te sadržajima iz antike, Orff je stvorio niz veoma zapaženih glazbeno-scenskih djela, koja su mu osigurala trajno mjesto u povijesti glazbe 20. st. Umro je na današnji dan 1982. u Muenchenu. Pokopan je baroknoj crkvi u katoličkom samostanu Andechs u blizini rodnog mu grada.