30. ožujka 1853. - Rođen Vincent Villem van Gogh

Nizozemski slikar i grafičar Vincent Villem van Gogh rođen je 30. ožujka 1853. godine u Brabantu u Nizozemskoj.

Predstavnik cjelokupnog europskog ekspresionizma ostvario je opus od 850 slika i više od 900 crteža i akvarela, danas razasutih po mnogim galerijama Europe i Amerike. Jedan je od prvih umjetnika koji je deformirao prirodni oblik kako bi postigao što intezivniju izražajnost. U svakom se Van Goghovu autoportretu zrcali njegova životna drama. O sebi je jednom rekao: Slikarstvom želim izraziti svoj iskreni ljudski osjećaj, ne težim se svidjeti ovome ili onome.  

Prvi su mu radovi plod želje da nakon kratkog studija teologije ode među rudare i postane njihov propovjednik. Tako nastaju male slike, gotovo sve u crnom, kao što su Tkalci ili Ineterijeri, na kojima su svi likovi sumorni. 

Početkom 1886. godine slikar odlazi u Pariz gdje otkriva impresioniste Moneta, Sisleya i Pissaroa, no najviše na njega djeluje japanski višeslojni drvorez. Njegova se paleta radikalno mijenja. Primjenjuje čiste i otvorene boje, a oblike konturira tamnom bojom. U proljeće 1888. putuje na francuski jug, u Provansu, i zadržava se u Arlesu. Njegove su se boje zažarile, zasjale i zablistale kao da je u njima svjetlo Sunca. Tada nastaju i Suncokreti.

Van Gogh je slikao u prirodi, a njegov prijatelj Gauguin na temelju bilješki. Gauguin je stigao u Arles na poziv Van Gogha kako bi zajedno slikali u prirodi, ali brzo se pokazalo da između njih postoje neuklonjive suprotnosti, pa su se jedne noći i posvađali. Van Gogh je čak dohvatio nož želeći ubiti Gauguina, no ubrzo se osvijestio i kaznio sam sebe odrezavši si uho. 

U svibnju 1889. Van Gogh odlazi u bolnicu za duševne bolesti i tamo bez prestanka crta i slika (Zvjezdana noć, Čempresi). Izdržao je 14 mjeseci - 29. srpnja 1890. godine u polju kraj puta u okolici Pariza naslanja se na deblo koje je slikao, hvata revolver i ubija se.