30. ožujka 2002. - Preminula Kraljica majka

30. ožujka 2002. godine u Windsoru je preminula Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, britanska Kraljica majka (Queen Mother). 

Rođena je 4. kolovoza 1900. u Londonu u plemićkoj škotskoj obitelji. Godine 1923. udala se za Alberta, vojvodu od Yorka, drugog sina kralja Georgea V. i kraljice, Mary od Tecka. Do 1936. nosila je titulu vojvotkinje od Yorka. Iznenadno je postala kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva kada je Albertov brat Edward VIII. abdicirao kako bi se oženio svojom ljubavnicom, Amerikankom Wallis Simpson, koja je iza sebe već imala dva propala braka. Elizabeth je bila posljednja kraljica Irske i carica Indije.  

Obavljala je brojne društvene obveze, ali većinu je vremena provodila među obitelji čuvajući tradicionalne obiteljske vrijednosti srednje klase. Imali su dvije kćeri – princeze Elizabeth i Margaret. Supruga je pratila na diplomatska putovanja u Francusku i Sjevernu Ameriku uoči Drugog svjetskog rata. Tijekom rata pružala je stalnu potpor britanskom narodu, čak do te mjere da ju je Adolf Hitler opisao kao najopasniju ženu u Europi. Ostala je upamćena po vatrenom ogovaranju Hitlera i njegova naicstičkog režima. Nakon rata, zdravlje njezina muža se pogoršalo i 1952. ostala je udovica u dobi od 51 godine. 

Kako bi se nakon smrti kralja Georgea VI. izbjegla zabuna s njezinom starijom kćeri, vladajućom kraljicom Elizabetom II., zvana je kraljicom Elizabeth i Kraljicom majkom. Do kraja života bila je omiljen član kraljevske obitelji - uvijek je nosila bezbrižni osmijeh i njime pružala osjećaj stabilnog klontinuiteta. To se promijenilo nakon bolesti i smrti njene mlađe kćeri, Margaret. Umrla je samo šest tjedana nakon kćeri u 102. godini života.