Povezivanje i suprotstavljanje radova Matka Vekića

Izložba Matka Vekića 'Dvojbe i komplementarnosti', koja je u petak otvorena u 'Laubi - kući za ljude i umjetnost', predstavlja presjek umjetnikova stvaralaštva kroz povezivanje i suprotstavljanje radova iz različitih ciklusa od 1995. do danas.

U dva i pol desetljeća umjetničkog stvaranja Matko Vekić nametnuo se kao jedan od najozbiljnijih i najproduktivnijih autora u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, ističu organizatori izložbe.

- Ovo sve zajedno je, na kraju krajeva, jedan balast. Ja se ovom izložbom rasterećujem, tako da mislim da ću osjetiti veliko olakšanje nakon toga. Uprvo, naime, radim nešto potpuno novo, istaknuo je Matko Vekić.

Vekić je u svom radu propitivao različite sustave znakova, koristeći motive kao što su kukci i automobili, električni stupovi i gradilišta, trgovi i pečeni janjci, zahodi i stadioni, rovokopači i dizalice, oblaci i elementarna priroda, maske, bilderi i manekenke, dokumentarne, figurativne, realne ili nadrealne prirode.

- Autor ih smješta u aktualni kontekst, pridodaje im kritički stav o suvremenim društvenim procesima, pokazujući kako se i u tradicionalnim slikarskom mediju, mogu vrlo kvalitetno postaviti ključna pitanja za pojedinca i društvo, stoji u tekstu koji prati izložbu u kojem se dodaje da, iako se radi o naizgled vrlo udaljenim tematskim cjelinama, one su povezane autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom.

Po riječima autora predgovora Vanje Babića, Vekićevu izložbu u Laubi najpreciznije je okarakterizirati kao problemski osmišljenu mini-retrospektivu: Na njoj su zastupljeni radovi iz gotovo svih umjetnikovih dosadašnjih stvaralačkih faza, ali nipošto u kronološkom slijedu, ističe Babić.

- Matko ih, naime, u vizualne dijaloge dovodi na koncepcijski nerijetko iznenađujuće načine, na taj se način jasno referirajući i na sam naziv izložbe. Katkada su jedan uz drugoga postavljeni radovi nastali unutar jedinstvena ciklusa, a ponekad isti zid dijele slike nastale u razmaku od dvadesetak godina, ustvrdio je Babić.

Matko Vekić (1970., Zagreb) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, u klasi profesora Đure Sedera. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, bio sudionik likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu, izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama.

Višestruko nagrađivani umjetnik predstavljao je hrvatsku selekciju 2006. i 2010. na bijenalima u Kairu, te 2009. na Venecijanskom bijenalu. Izložba u Laubi je prodajna i ostaje otvorena do 22. ožujka.