31. ožujka 1596. - Rođen Rene Descartes

Francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Descartes rođen je 31. ožujka 1596.

Školovao se na jezuitskom kolegiju La Fleche gdje je dobio vrhunsko matematičko obrazovanje, a onda godinama putuje Europom. U Parizu 1628. završava svoje prvo značajno filozofsko djelo Praktična i jasna pravila rukovođenja duhom u istraživanju istine.

Daljnjih dvadeset godina živi lutalački u tada najslobodoumnijoj europskoj zemlji Nizozemskoj. Descartes 1637. piše znamenitu Raspravu o metodi pravilnog upravljanja umom i traženja istine u znanostima.

Njegovo polazište je sumnja u sve, sumnja u cjelokupan sadržaj ljudske svijesti. Na kraju svih sumnji ipak preostaje jedna jedina, bitna izvjesnost: onaj tko misli, misleći nužno postoji. To je ona, za sav potonji novovjeki racionalizam, ključna Descartesova rečenica Cogito, ergo sum - Mislim, dakle jesam.

Na razini ontologije Descartes je dualist. Po njemu postoje dvije supstancije, jedna duhovna i jedna od nje odvojena, materijalna. Bog je taj koji je stvorio i pokrenuo materiju. On je ujedno i čovjeka, koji je nesavršeno biće, obdario sposobnošću za istinom i savršenom spoznajom.

Značajni su mu i ostali spisi: Meditacije o prvoj filozofiji, Osnove filozofije te Strasti duše, a uz uže filozofske teme potaknuo je fiziološka i psihologijska izučavanja.

Kao matematičar osnovao je analitičku geometriju, kao fizičar proučavo je optiku, a o postanku planeta iznio je misli kasnije razvijene u Kant-Laplaceovoj teoriji. Prisiljen je otići iz Nizozemske, na poziv kraljice Kristine u Stockholm, gdje je 11. veljače 1650. i umro.