Varaždin - kraljevstvo tartufa

Varaždinska županija obiluje podzemnim gljivama, osobito tartufom - dijamantom kuhinje. Pokazalo je to preliminarno istraživanje koje je postavilo temelje za projekte uzgoja i komercijalizacije zimskog tartufa u varaždinskom kraju.

U pronalasku tartufa, trogodišnja Maša prava je "maherica". Ona je i glavna zvijezda istraživanja podzemnih gljiva u Varaždinskoj županiji koje je provedeno prošlu jesen. Pronađeni su vrlo kvalitetni tartufi.

- Istraživali smo uz pomoć dresiranog psa, to nam je najpouzdanija metoda za početak. Potencijal postoji. Očito je Varaždinska županija i ovako mala kakva je i jedan potencijalni hot spot za pronalazak još novih vrsta, jer što dulje tražite to se dakako pronalazi više. A oduševio nas je Arboretum Opeka gdje smo po vrlo lošem vremenu zapravo mučili se, a u par sati imali fantastičan rezultat - kaže Željko Zgrablić iz Hrvatskog šumarskog instituta.

Od 40 uzoraka podzemnih gljiva, 28 je tartufa. Pronađene su i dvije potpuno nove vrste gljiva u Hrvatskoj.

- Našli smo odvje vrlo vrlo kvalitetnih tartufa, vrlo lijepih primjeraka i siguran sam da je potencijal ogroman. Zapravo sam uvjeren da smo mi tek zagrebali malo ispod lišća na par točaka. To što smo napravili je gotovo nništa u odnosu na ono što nas još možda čeka - ispričao je Zgrablić.

- Pokazalo je da gotovo sve lokacije imaju neku vrstu podzemnih gljiva, najčešće su to bili tartufi. Pronađeno je i ljetnog i zimskog tartufa i jedan i drugi su komercijalni tartufi i na tome ćemo bazirati daljnje naše istraživanje ali i komercijalne radnje - otkriva Mladen Jakopović,  pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove.

Među prvima su tartufe isprobali varaždinski kuhari, rezultati su ih, kažu iznenadili i oduševili. Na redu je nastavak ozbiljnog istraživanja tartufarstva u varaždinskom kraju.