World Wide Web slavi 30. rođendan

Globalni sustav međusobno povezanih kompjutorskih mreža, poznat kao internet, danas je sasvim drugačiji nego što je bio prije 30 godina, i to zahvaljujući zamisli koju je razradio tada nepoznati informatičar Tim Berners-Lee. Riječ je o internetskom servisu World Wide Webu, svjetskom fenomenu koji je promijenio život milijarda ljudi.Britanac Berners-Lee radio je u laboratoriju CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja, kad je smislio način kako pomoću hiperteksta na jednostavan način pristupiti računalnim dokumentima koji su međusobno povezani. To je opisao u radu objavljenom 12. ožujka 1989., koji se smatra danom rođenja World Wide Weba. Njegova ideja omogućila je razvoj interneta kakvim ga danas poznajemo. No zamisao je bila toliko odvažna da je malo nedostajalo da se ne ostvari.- Tim Berners-Lee je došao niotkud, nitko od njega nije tražio taj sustav upravljanja dokumentima, rekao je Marc Weber, autor i konzervator programa o povijesti interneta u Muzeju povijesti informatike u Mauntain Viewu u Kaliforniji, dodajući da su ga kolege u početku potpuno ignorirali. U početku je internet imao suparnike poput, primjerice, CompuServea i Minitela. No oni nisu bili besplatni, a sustav Berners-Leeja omogućio je besplatno objavljivanje sadržaja na računalima priključenima na mrežu, ističe Weber.

- Osobno računalo je promijenilo naš način rada, a internet je stubokom promijenio niz sektora, ističe Michael McGuire, analitičar u istraživačkoj agenciji Gartner.

Internetom se danas služe milijarde ljudi diljem svijeta, a izum World Wide Weba snažno je utjecao na brojna područja života i zauvijek promijenio ljudsko društvo.

"Web su oteli pokvarenjaci i trolovi"

No sam Tim Berners-Lee danas upozorava da su njegov izum "oteli pokvarenjaci" te da bi to moglo dovesti do njegova uništenja. Stoga je pokrenuo je vlastitu kampanju kako bi "spasio web".

Na Web summitu u Lisabonu u studenome prošle godine pozvao je na novi "Ugovor za Web", temeljen na pristupu za sve i na temeljnom pravu na privatnost.

- Web su oteli pokvarenjaci i trolovi koji su ga koristili za manipuliranje ljudima diljem svijeta, upozorio je Berners-Lee u komentaru za New York Times u prosincu navodeći prijetnje s kojima su korisnici suočeni: počevši od dark weba, do kibernetičkog kriminala, lažnih vijesti i krađe osobnih podataka.

U siječnju je pozvao globalne elite na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu da se pridruže borbi protiv "polarizacije" online rasprava.