Split: Ježurko je pretučen, djecu educirati

U rukama udruge Splitske šape u ponedjeljak je završio jež - pretučen, u šoku i dehidriran. Udruga je na svom Facebook profilu objavila da su ga djeca nogama tukla ispred jedne osnovne škole. Dali su mu ime Ježurko. Dobio je infuziju i antibiotik. Još uvijek se bori za život. Ako preživi, ostat će kod njih do potpunog oporavka, a onda će ga pustiti u prirodu gdje mu je i mjesto. Ovo nažalost nije prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece, kažu. I to da stvar bude gora, u blizini škole. Za zlostavljanje im je dojavljeno, a ježa je spasila građanka koja je vidjela što se dogodilo i odvela ga veterinaru.

- Ovakvo postupanje prema malenoj životinji iznenađuje i nas, ali s obzirom na broj slučajeva zlostavljanja životinja u našem gradu i županiji, a pogotovo pasa i maca, moramo reći da nije čudno sto su počinitelji djeca. Nasilje prema životinjama se tolerira i smatra nebitnim, a nas volontere se izruguje čak i prilikom podnošenja prijava policiji za zlostavljanje i zanemarivanje, kažu nam u udruzi.

Svakodnevno im putem Facebook stranice dojavljuju različita postupanja prema psima i mačkama kojima se krši Zakon o zaštiti životinja, dodaju. Sve slučajeve, ako postoje dokazi, prijavljuju nadležnim institucijama, policiji, veterinarskoj inspekciji i državnom odvjetništvu.

To rade u slučaju kada se prekrši čl. 205 Kaznenog zakona. Međutim, dodaju, sustav po pitanju zaštite životinja ne funkcionira, a Zakon se u toj domeni ne provodi niti pruža adekvatnu zaštitu životinjama. Djeca, kažu, nisu jedina odgovorna za ovu situaciju.

- Ono što nam je još strašnije je to što škola kao odgojno-obrazovna institucija koja bi trebala imati nultu stopu tolerancije na nasilje, propušta adekvatno reagirati u ovakvim situacijama, a niz je načina kako to mogu napraviti, od edukativnih radionica i razgovora na temu zaštite životinja, posjeta azilima, akcijama kojima se potiče svijest o zaštiti i odgovornom postupanju prema životinjama, poručuju.

Osim edukacije djecu u ovakvim slučajevima, kažu, treba propisno i kazniti.

- Jer će svi ostali kojima su okruženi, od škole, ravnatelja, nastavnika, policije, roditelja, stručnih sluzbi propustiti reagirati. Ne zaboravimo da su i u ovom slučaju reagirala druga djeca, ona koja su se suprotstavila nasilnicima i ježa maknula od onih koji su ga šutali nogom.

Najnovije fotografije Ježurka i njegovog oporavka nismo uspjeli dobiti jer, kažu nam u udruzi, prema preporuci veterinara u oporavku mu je potreban što veći mir.

Udruga se oglasila i na Facebooku: