Putujuća 'Plastična (noćna) mora' stigla i u Rijeku

Kako naša mora izgledaju ispod površine? Što se sve u njima krije? Kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek? Zašto ima toliko plastike u oceanima i koji su utjecaji na ljude? 

Mnoga su važana pitanja na koja odgovore nudi putujuća izložba 'Plastična /noćna) mora', koja je do 22. ožujka gostuje u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Odgovori su predstavljeni na panelima, a izložbu prate edukativne igre za djecu kroz koje spoznaju gorući problem današnjice i koje ih potiču na brigu o okolišu u kojem živimo i od kojeg ovisimo. Uz izložbu se izvodi popratni program edukativnih radionica namijenjenih nižim razredima osnovnih škola, ističu organizatori.

Izložba je producirana u sklopu projekta ML-REPAIR (međunarodna suradnja Interreg Italija - Hrvatska) čiji je opći cilj sprečavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru.

Nositelj projekta je CA' Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

O toj vrijednoj izložbi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s ravnateljicom Prirodoslovnog muzeja Željkom Modrić Surina te Teom Kuzmičić Rosandić i Mirandom Šimac iz Udruga Sunce: