"Vaša vlas, njima osmijeh za čas!"

"Vaša vlas, njima osmijeh za čas!" - geslo je humanitarne akcije KosaRI - projekta koji su pokrenuli studenti riječkoga Medicinskog fakulteta. I to s jedinim ciljem - prikupiti kosu i izraditi perike za djecu oboljelu od autoimunih i onkoloških bolesti.

Zamisao se rodila prošloga proljeća i to zahvaljujući Sarinoj prijateljici iz Rumunjske, također studentici medicine. Ona joj je ukazala na potrebu pokretanja takvog projekta i u Hrvatskoj.

- Tako da sam ja nakon te njene inicijalne ideje krenula razmišljati. Tin i ja smo počeli proučavati kako stvari stoje u RH i shvatili smo da postoji potreba da se tako nešto pokrene i na ovim prostorima, objasnila je Sara Varkjen.

A to je baza projekta KosaRi, odnosno  humanitarna akcija darivanja kose "Dare to share" te izrada vlasulja za oboljelu djecu.

- Dvije djevojčice su doad dobile perike, jednu nismo obišli jer je u izolaciji, a kod druge smo bili u petak, ona se liječi u Zagrebu, dobila je kosu i moram istaknuti da je to jedna nagrada nakon svega što smo napravili, rekao je Tin Vučković.

No, kako  bi vlasulja bila donirana, valja platiti njezinu izradu, ali i prikupiti kosu. Dio novca dobili su od Sveučilišta u sklopu financiranja studentskih projekata, dio prikupili kroz razna događanja.

- Svatko tko ima veliko srce je idealan kandidat za darivanje kose. Jedini uvijet je da ima 15,20 cm kose koju možemo donirat i od nje se može napravit umetak, objašnjava frizerka Patricia Grbčić.

O detaljima akcije može se doznati i na facebook stranici KosaRI, a u Rijeci je i nekoliko salona koji su se uključili u ovu akciju.