1. travnja 1141. - Ludbreg: Centar svijeta

"Prema staroj legendi s ovoga mjesta bijahu u pradavna vremena opisani krugovi zemaljski i na njihovim obodima smještene sve europske metropole. Stari Rimljani izgradiše ovdje svoj Castrum Iovia s forumom i termama.“

Taj tekst na ploči u središtu Ludbrega podsjeća prolaznike da se upravo tu, na glavnom gradskom trgu nalazi centar svijeta! Bajkovita legenda koju je zapisao i pavlinski opat Honorius, govori da se 1. travnja 1141. u Varaždinskim toplicama rodila Ludbrega, kći upraviteljskog imanja, koja je takvom silinom satrla nečastivog u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodiralo tlo.
Tamo je od njega ostao samo mali otočić Antipodes. Ludbreg kao središte svijeta opasuju krugovi na čijim su obodima smješteni drugi gradovi. U prvome su krugu Varaždin-Čakovec i Koprivnica, u drugom Zagreb-Maribor-Kapošvar, u trećem Beč-Budimpešta-Trst i tako dalje.
Tu i danas izvire voda koja gori, pri čemu se združuju zemlja, voda, vatra i zrak. Veseli Ludbrežani pridružuju im i peti element – iskričavo ludbreško vino, koje se samo u Centru svijeta, svakoga prvog travnja toči iz gradske fontane.
No u Ludbregu nigdje kraja legendama i čudima.
U kapelici svetoga Križa dvorca Batthyany 1411. tijekom mise vino se pretvorilo u pravu krv. Papa Julije II. to je čudo proglasio vjerodostojnim, a Leon X. priznao je Ludbreg svetištem. U bočici se i danas može vidjeti tamna tekućina.

Na Hrvatskom saboru u Varaždinu 1739. odlučeno je da se u gradu poznatom po euharistijskom čudu izgradi kapela ako Svevišnji zaustavi kugu u Moslavini i Slavoniji. Kuga je prestala, a za ispunjenje zavjeta trebalo je pričekati. Tek 1994. u Ludbregu je sagrađena Zavjetna kapela Hrvatskog sabora. Redatelj Miro Mahečić o tome je snimio dokumentarni film pod naslovom Ispunjeni zavjet.