Mato Lovrak: 'Najveći pisac za djecu među učiteljima'

Na današnji je dan 1974. godine umro autor kultnih romana za djecu Mato Lovrak, a 8. ožujka obilježena je, pak, 120. godišnjica Lovrakova rođenja. Povod je to da istražimo gdje je danas Lovrakovo mjesto u našoj književnosti.

Mato Lovrak, od nekih zanemaren ili nedovoljno vrednovan pisac, desetljećima je nezaobilazno ime školske lektire, a njegova su najvažnija djela tiskana u velikim nakladama.

Godine 1933. Lovrak je objavio svoja dva najbolja romana, od 20-ak koliko ih je napisao. Riječ je o 'Djeci Velikog Sela', romanu kojemu je kasnije dao naslov 'Vlak u snijegu', i 'Družbi Peri Kvržice'. U njima se djeca udružuju da bi učinila neko dobro.
14. ožujka 1974. - Umro Mato Lovrak
U zagrebačkom Hrvatskom školskom muzeju (HŠM) u povodu 120. obljetnice književnikova rođenja izloženi su originalni rukopisi Lovrakovih dječjih romana, koje je muzeju poklonila Lovrakova unuci Jagodi Hodak. Ona je 2018. darovala muzeju još jedan dio obiteljske ostavštine među kojima su i navedeni originalni rukopisi.

Osim prvi put izloženih vrijednih rukopisa, postavljena je i radna soba Mate Lovraka koju je muzeju 1978. darovala Lovrakova kći Đurđica Lovrak Vujasinović.

Zašto su Lovraka nazivali 'najveći pisac za djecu među učiteljima' te zašto takva ocjena ne umanjuje njegovu vrijednost u emisiji Kultura s nogu komentirala je ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Štefka Batinić: