HAVC: Potpora filmovima prema radovima suvremenih hrvatskih književnika

Hrvatsko audiovizualno vijeće objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u više kategorija, među kojima se ističe ona dugometražnog igranog filma s čak četiri projekta adaptacije djela suvremenih hrvatskih književnika.

Za kategoriju proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristigle su 32 prijave, a sredstva su odobrena za sedam projekata u ukupnom iznosu od 21.100.000 kuna.

Umjetnički savjetnici Pavao Marinković i Nenad Polimac izabrali su projekte pet iskusnih redatelja, od kojih su četiri, ocijenili su, vrhunski pripremljene adaptacije književnih djela suvremenih hrvatskih pisaca -  Zorana Ferića, Ivice Prtenjače, Ivora Martinića i Josipa Mlakića, dok je peti projekt dječjeg filma.

Za ekranizaciju Ferićevog bestselera, Smrt djevojčice sa žigicama, u režiji Gorana Kulenovića (Livada produkcija), očekuje se da će privući gledatelje napetom fabulom i neočekivanim obratima.   

Brdo redatelja Brune Gamulina i Inter filma radit će se prema istoimenom djelu Ivice Prtenjače, o čovjeku koji na neimenovanom otoku pokušava pronaći samoga sebe.

Zrinko Ogresta režirat će film Ljudi ne mogu letjeti, u produkciji Interfilma, što je filmska adaptacija kazališnog komada Drama o Mirjani i ovima oko nje, za koju je scenarij napisao sam autor Ivor Martinić.

Božji gnjev, novi pothvat Kristijana Milića i Josipa Mlakića, producenta Eurofilm, najavljuje se kao punokrvni ratni triler u kojem je glavni protagonist borac HVO-a koji pokušava otkriti kako mu je stradao brat.

Projekt  Mali Tesla i kradljivci ideja Petra Oreškovića i Jaako dobre produkcije, odabran je zbog originalnog pristupa prikaza velikog znanstvenika kao 9-godišnjaka o kojemu ovisi sudbina Austrougarskog carstva, s momentima koji podsjećaju na proslavljenog Harryja Pottera.

U kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma izabran je projekt Tragovi scenaristice i redateljice Dubravke Turić, producenta Kinorama, priča o problemima sredovječne znanstvenice u prihvaćanju vlastite prolaznosti.

U postprodukcijskoj fazi podržan je film Ljetnikovac Damira Čućića i Spiritus Movensa.

Odluke o raspodjeli sredstava donesene su još u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, kratkih igranih filmova, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Od 42 prijave kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova sredstva su odobrena za 10 projekata s 2.803 840 kuna.

To su Robovi Roberta Tomića Zubera o kreditima u švicarskim francima, Naša djeca Silvestra Kolbasa, priča o redateljevoj obitelji, Hrvatskog narodnog preporoda 10 Gorana Devića koji prati stanare jedne zgrade u sisačkom predgrađu Željezara, i Književna groupie Nikice Marovića o nagrađivanom književniku i njegovom alter-egu Pavlu Svircu.

Odobrena su sredstva za  još tri dokumentarca u postprodukcijskoj fazi - U mom svijetu gdje mi  je lijepo Slađane  Lučić, Glavu dole, ruke na leđa Stipe Majića i Ti koja imaš nevinije ruke Branka Pejnovića, te tri kratkometražna dokumentarca - Brane Ines Jokoš, Hassanovi ratovi Roberta Bubala i Hrvatska zastava Filipa Filkovića.

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih igranih filmova, sredstva su odobrena za četiri projekata u ukupnom iznosu od 1.2 milijuna kuna - Snjeguljica Lane Barić, Mali Messi Mladena Stanića, Rasulo Hani Domazet i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova sufinancirat će se sedam projekata u ukupnom iznosu od 1.805 000 kuna. To su Martijev otok Mie Murat, More misli Hane Tintor, Snjeguljica i sedam stupnjeva odrastanja Mirele Ivanković Bielen, Sjene Dee Jagić, Izlet Ane Horvat, Težnja Krešimira Pernaka i Uloga Darka Bakliže.

Od eksperimentalnih projekata, s ukupnim iznosom 510 000 kuna, poduprijet će se dva međunarodno već prepoznata autora i dva debitantska projekta - Polako nikuda Damira Čučića, Terra Incognita Renate Poljak, Ovu sobu ostavite zakopanu Ive Kraljević i Nazovimo ovaj dan toplim Nike Pećarine.

Sredstva su odobrena i za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova (pet projekata u ukupnom iznosu od 440 000 kuna), dugometražnih dokumentarnih filmova (11 projekata s 850 000 kuna) i animiranih filmova (tri projekta u ukupnom iznosu od 150 000 kuna).

Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučivalo je u sastavu Vanja Sremac, Ivana Ivković, Mirna Supek - Janjić, Ivor Šiber, Antonio Nuić, Damir Vujinović, Ivan - Goran Vitez, Neven Hitrec, Vladimir Brnardić i Matko Burić/Tonći Gaćina, na prijedlog Umjetničkog vijeća (Ana Hušman, Petra Zlonoga, Katarina Zrinka Matijević, Sanja Kovačević, Nenad Polimac, Pavo Marinković, Saša Ban, Slaven Zečević, Tomislav Šakić i Dušan Gačić.