Betinski škver - jedan od rijetkih za obnovu tradicijskih plovila

Jedan od najpoznatijih škverova za velike drvene brodove je u Betini na Murteru. Ondje se obnavljaju, popravljaju i grade tradicijska plovila, a ovih dana se radi na dva polustoljetna putnička broda Rezervata Lokrum iz Dubrovnika.

Jere Skorin, voditelj pomorskog odjela Javne ustanove Rezervat Lokrum, rekao je da će  brod "Zrinski" za koji dan će krenuti prema Dubrovniku. Ivo Bošković, zapovjednik broda kaže da su ove godine uz osnovni remont na Zrinskom napravljene nove klupe i nova postolja za spašavanje. 

Skorin napominje da "Zrinski" nakon obnove trupa i pogona i dalje vjerno služi, a da je brod “Skala“ ovoga puta imao nešto veće zahvate. 

- Nama su ova dva broda vrlo bitna, mi praktički cijeli posao, cijelu godinu prijevoz putnika na Lokrum baziramo na ta dva broda, rekao je Skorin.

Sve je teže obnavljati ovakve brodove jer je malo škverova u kojima će dobiti pravu skrb, kao što je ovo stoljetno betinsko.

Jadranko Bosna, kalafat Brodogradilišta i marine Betina, kaže da se puno toga promijenilo.

- Prije je bilo puno više ljudi nego sada. Onda je bilo oko 50 brodograditelja,  a danas nas nema 12, 14, 16.

Nikša Brakus, šef proizvodnje Brodogradilišta i marine Betina, smatra da bi bilo dobro da dođe netko mlađi da preuzme navike i užance starih kalafata.

A kako je riječ i o kulturnom nasljeđu Hrvatske, trebat će se i oni na višoj razini pobrinuti da tu baštinu ubuduće ima tko čuvati.