Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak - alarm za uzbunu

"Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak - alarm za uzbunu" naziv je predavanja kojim je u Karlovcu obilježen Tjedan mozga. Stručnjaci su, naime, utvrdili da prevelika izloženost djece ekranima, može izazvati probleme s pamćenjem i druge poteškoće.

Statistika je porazna; 40 posto djece do 1. godine života već je u rukama imalo mobitele ili je gledalo televizor. Do druge godine taj je postotak udvostručen.

Do 4. godine života - nema djeteta koje nije bilo u doticaju s bilo kakvim ekranom. To su podaci za našu zemlju.

Istraživanja su naime pokazala da djeca do 3 godine života, kada im se mozak najbrže razvija, trebaju imati interakciju isključivo sa svojom fizičkom okolinom; roditeljima, drugom djecom, bakama. Vrijeme pred ekranom utječe na njihov kasniji razvoj i to - negativno.

Vrijeme uz ekrane treba strogo ograničiti. Kako to učiniti očito zanima mnoge roditelje i sve druge koji rade s djecom. Dvorana karlovačke knjižnice jedva je primila zainteresiranu publiku.

Brojke su porazne i za odrasle; na dan u prosjeku 2 tisuće i 600 puta dotaknemo ekran pametnoga telefona. A igrice i aplikacije? Ne razvijaju mozak - kao što često čujemo, nego suprotno; čine ga zaboravljivim, nekoncentriranim, sporim. Kod djece u razvoju to može ostaviti dugotrajne posljedice ne ograniči li se uporaba.