'Nacrt za retrospektivu' Hrvoja Marka Peruzovića

U likovnim je krugovima poznat kao vrstan slikar, a šira ga publika poznaje i kao pjesnika. Izložba 'Nacrt za retrospektivu' u zagrebačkom Muzeju Mimara svojevrsni je presjek stvaralaštva Hrvoja Marka Peruzovića u posljednjih dvadeset i pet godina.

Nema zajedničkog nazivnika za fascinantan Peruzovićev slikarski svijet. Na stotinu izloženih djela puno je simbolike, poigravanja različitim elementima, ali i spajanja nespojivog - mističnog s erotičnim, duhovnog s tjelesnim - to je, kaže autor, njegov svijet snova.

- Ja uvijek težim tome da redizajniram stvarnost, da je malo promijenim. Tako da to nije čisti realizam, ali uvijek je to nekako prepoznatljivo i uvijek se osjeća moj specifični rukopis, kaže Peruzović.

Dugi niz godina Peruzovićevo stvaralaštvo prati i prof. Stanko Špoljarić. Među 400-tinjak radova odabrao je one koji, kaže, na najbolji način sažimaju četvrt stoljeća kompleksnog i nadahnutog slikarskog opusa.

- On je izuzetan crtač, jedan od najboljih na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni. Osobit je osjećaj njegovih slika: boja ima jaku ulogu, zatim drhtava, treptava linija… To su osnove njegovog likovnog promišljanja, ističe Špoljarić.

Vjera i duhovnost bitno određuju njegov slikarski opus u kojem posebno mjesto imaju i sakralni motivi. Vidljiv je utjecaj i njemu omiljenih autora. 

- Jako me podsjeća na Schielea u najboljem smislu, jer to nije kopija, ni imitacija, komentira slikar Duško Šibl.

- Hrvoje je bio moj student i već tada je bio definitivno gotov umjetnik sa svojim stilom i poetikom, mišljenja je akademik Đuro Seder.

Između slikarstva i poezije kreće se Peruzovićev umjetnički svijet. I u jednom i u drugom publiku je već odavno osvojio, premda kaže da vrijeme njegovih najboljih radova tek dolazi.

Izložba ostaje otvorena do kraja ožujka.