'Opasne veze' u baletnim papučama

Glasoviti roman Pierrea Choderlosa de Laclosa 'Opasne veze', koji je svjetski poznat postao zahvaljujući već kultnoj filmskoj ekranizaciji, stiže na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 24. ožujka.

Balet Opasne veze temelji se na glasovitu epistolarnome romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa iz 18. stoljeća, a libreto potpisuju Giorgio Madia i Annegret Gertz, najavljuju iz HNK-a.

Priča prati okrutne spletke i igre zavođenja vikonta de Valmonta i markize de Merteuil, dvoje francuskih aristokrata zatvorenih u borbi volje, ljubavnih želja i seksualnih osvajanja.

Koreografiju toga poznatog djela, koje je doživjelo i filmske ekranizacije, potpisuje Giorgio Madia, zagrebačkoj publici poznat po baletu Petar Pan nastalu prema djelu hrvatskoga skladatelja Brune Bjelinskog, ističe se u najavi HNK-ove baletne premijere.

Ususret praizvedbi, koja je najavljena za 24. ožujak, o baletu Opasne veze, ali fenomenu romana i filma razgovarali smo s prvakinjom Baleta HNK-a u Zagrebu Ivom Vitić Gameiro i nacionalnim baletnim prvakom Tomislavom Petranovićem, a pridružila im se i protagnistica filma 'Dom', glumica Judita Franković. Ugostili smo ih u emisiji Kultura s nogu: