Umjetničino djelo koje se ostvaruje kretanjem posjetitelja

Ambijentalna instalacija Ksenije Turčić 'Procjepi' nastala je u prostoru Zbirke Vjenceslava Richtera kao fiktivni dijalog između to dvoje umjetnika. Taj rad naše je ovotjedno Jedno djelo.

Ksenija Turčić postavlja zrcala koja prostor i postojeće skulpture reflektiraju u svim smjerovima. Tako umnoženi oni postaju slika otvorenog pogleda i iluzija njegovog beskrajnog protezanja. Posjetitelj pri tome ima aktivnu ulogu, jer tek svojim kretanjem kroz ambijent ostvaruje umjetničino djelo. A percepcija samoga sebe u takvom beskonačnom prostoru ujedno je i meditacija o vlastitom mjestu u njemu.

Ksenija Turčić (1963.) diplomirala je slikarstvo kod Ferdinanda Kulmera na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Splecijalizirala je na Corso Superiore si Arte Visiva pod vodstvom Josepha Koshutha. Izvanredna je profesorica na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu. Slikama-objektima, videom i instalacijama istražuje percepciju te odnose stvarnosti i iluzija.

Pogledajte emisiju posvećenu radu 'Procjepi' Ksenije Turčić emitiranu u ciklusu Jedno djelo koji prikazujemo ponedjeljkom navečer na HRT3 te na usluzi HRTi u svako doba: