4. travnja 1982. - Smogovci

Vjerojatno ne sluteći u kakvu se avanturu upušta, gledateljstvo Televizije Zagreb, 4. travnja 1982. na malim je ekranima imalo priliku gledati prvu epizodu jedne od najpoznatijih hrvatskih televizijskih serija - Smogovci.

Snimljeni u režiji Milivoja Puhlovskog, prema istoimenim romanima Hrvoja Hitreca, Smogovci su postigli golemu popularnost. Snimljeno je 38 epizoda emitiranih u 6 sezona. Poslijednja, Smogovci u Domovinskom ratu, emitirana je 1997. Radnja serije uglavnom se zbiva na zagrebačkoj Pešćenici, s jasnim kontrastom između visina novoizgrađenih nebodera i neuglednih kućica Naselka.

Upravo u jednoj od njih žive braća Vragec, glavni likovi, oko kojih se vrti radnja serije. Prizor njih, poredanih po visini, kako poput kauboja koračaju, uz napete note vesterna, nezaboravan je, baš kao i oni sami. Zagrebačka svakodnevica 80-ih godina prikazana je na humorističan način, prepuna motiva koji su obilježili to razdoblje, od šampionskih utakmica Dinama i Cibone, preko Azre i „novog vala“, do velike inflacije.

Najveće bogatstvo serije su Hitrecovi iznimno simpatični i zanimljivi likovi koje je utjelovila odlična glumačka ekipa. Zaljubljeni Dado i Marina te Dunja i Mazalo, crtač animiranih filmova Nosonja, izumitelj Cobra, natprosječno inteligentni Bongo, izjelica Buco, fakin Crni Džek i ostatali smogovci obilježili su mnoga djetinjstva i zasluženo ušli u zagrebačke legende.