Sesvete u srcu, u povijesti i u slikovnici

Muzej Prigorja u Sesvetama izdao je svoju prvu slikovnicu za djecu do 14 godina 'Sesvete u srcu'. Autor tekstova i ilustracija poznati je hrvatski crtač stripova i ilustrator Stanko Bešlić, stanovnik i zaljubljenik u Sesvete.

- Treba napraviti neko zanimljivo štivo koje nije preopširno. Ovaj rad kao i sve ostale slikovnice ne trpi neki veliki opseg. Treba sublimirati povijest, u cirka 40 stranica i to je tu, kaže Stanko Bešlić.

Nije to bio lagan posao. No zahvaljujući Muzeju Prigorja, koji sustavno istražuje povijest ovoga kraja, te kroničara koji neumorno tragaju za djelićima neotkrivene prošlosti, autor je odabrao ključne povijesne likove i događaje.

- Sesvete su zapravo bile samo tranzitni put i prvi put se Sesvete ne spominju kao naziv Sesvete nego se spominje crkva Svih Svetih. To je prvi zapis, komentira kroničar sesvetske povijesti Ivan Klaić.

No Bešlić je otišao i u stariju prošlost. S dozom humora crta rimskog vojnika stjegonošu, a tekstom objašnjava njegovu ulogu na čelu legije. Prikaz seoskog života hrvatskih plemena u 8. stoljeću, brojglovski je prikaz prepun detalja koji razvijaju dječju percepciju i potiču maštu.

- To se kroz moje radove pojavljuje - dodatak ilustracije. U pravilu je to enigma. Netko to prepozna, a netko ne, no slikovnica ima hrpu ilustracija, a te ilustracije skrivaju neke male ili malo veće tajne, otkriva Bešlić.

Prigorske šume dugo su čuvale tajnu o moslavačkom hajduku koji se u njima krio u 19. stoljeću. Prema narodnoj predaji, Bešlić je prvi koji je svojom ilustracijom udahnuo život Joci Udmaniću, lokalnom Robinu Hoodu koji je pljačkao bogate, a darivao siromašne.

Oslikao je Bešlić i svadbenu povorku, lijepu zgradu kurije u kojoj je danas  Muzej Prigorja te školu u Vugrovcu. Zanimljivo je da se autor dotiče i onih koji su današnjoj djeci itekako poznati. Sesvetski sportski šampioni Igor Vori i Filip Hrgović našli su ovdje svoje mjesto.

Uz kolorirane ilustracije, koje će se najviše svidjeti djeci, slikovnica obiluje i crtežima olovkom. Posebno se ističu oni koji otkrivaju Bešlićevu liričnost. Napuštene prigorske kuće, pitomi udaljeni krajobrazi otkrivaju vrsnog crtača.

Likovi ove slikovnice simpatični su i primjereni malom čitatelju. Odaju iskusnog autora koji stvara više od  tri desetljeća i kojemu ovo nije prva informativno poučna slikovnica, a nadajmo se ni posljednja u suradnji s Muzejom Prigorja.

Slikovnica 'Sesvete u srcu' može se nabaviti u muzeju u Sesvetama.