Coppélia premijerno u splitskom HNK

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta večeras će premijerno će izvesti komični balet Léa Delibesa 'Coppélia u koreografiji latvijskoga koreografa Aivarsa Leimanisa i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

U središtu radnje su lutka, ideal ljepote, zaljubljeni Franc i odlučna zaručnica Swanilda. Urnebesni zaplet prate i glazbene vratolomije. Mazurka, čardaš, valcer rasplesat će i publiku. Nakon dugo vremena ovo je u cijelosti "splitska" predstava. Nema sumnje, dugo će vladati splitskim plesnim daskama.

- Riječ je o velikom produkcijskom zalogaju, a splitsko je kazalište ovaj put sve samo pripremilo za izvedbu, rekao je v.d. intendanta Goran Golovko koji se nada da će publika zaista uživati u pravoj baletnoj poslastici koja na splitskoj pozornici nije viđena 30 godina.

- To je bila vrlo uspješna predstava 1989. godine koja se na našoj pozornici zadržala punih šest sezona. Vjerujemo da postoje svi razlozi da tako bude i ovaj put, poručio je Golovko, a ravnatelj Baleta Igor Kirov istaknuo je da je sretan i ponosan što imaju predstavu koja je izazov plesačima i lijepa za publiku.

Koreograf Aivaris Leimanis postavio je ovaj balet prije puno godina u Rigi (Latvija), a s tom su predstavom gostovali u Engleskoj, Poljskoj, Francuskoj i Švicarskoj: Predstava je razigrana i s puno šale, rekao je Leimanis, istaknuvši da splitski ansambl ima snažne soliste.

- Ova je predstava za ljude koji vole klasični balet i dobru tehniku, ali je isto tako i za sve generacije. Svi su dobro došli na predstavu, rekao je Leimanis.

Coppélia će dirigentu Hariju Zlodri biti 21. baletna premijera u 29 godina rada u HNK Split: Jako sam sretan, s maestrom Leimanisom je zaista krasno raditi jer se gotovo ni u što ne miješa, rekao je Zlodre.

U produkciji se koristi 80 kostima koji su, kako je rekao kostimograf Aleksandar Noshpal, detaljizirani, estetski pročišćeni, ali opet bogati. Napravljeni su tako da budu atraktivni i odraslima i djeci.

Scenograf je Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Branimir Bokan, a u glavnim će ulogama nastupiti solisti splitskoga baleta Eva Karpilovska (Swanilda), Ivan Boiko (Franz) i Dimitrij Rodikov (doktor Coppelius).

Pogledajte i reportažu o aktualnoj produkciji tog popularnog baleta u bečkoj Narodnoj operi emitiranu u magazinu Alpe Dunav Jadran:
Coppélia opet u Beču