Redatelji protiv Vidačkovića na čelu PFF-a

Nakon što je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer objavila imenovanje Zlatka Vidačkovića na još jedan mandat ravnatelja Pulskog filmskog festivala, danas je Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) ocijenilo je taj potez kao 'još jednu odluku suprotnu stajalištu filmske struke'.

- Kako ne želimo ni na koji način sudjelovati u procesima u kojima se ignorira mišljenje filmske struke, DHFR neće do daljnjega imenovati svoga predstavnika u Festivalsko vijeće, a svoju tradicionalnu Nagradu Fabijan Šovagović, kojom redatelji nagrađuju kolegice i kolege glumce za osobit prinos filmskoj umjetnosti, dodijelit ćemo na nekoj drugoj hrvatskoj filmskoj priredbi, najavili su u priopćenju.

Redatelji podsjećaju kako javno te kroz rad u Festivalskom vijeću Pulskoga filmskog festivala već dulje upozoravaju na neusklađenost načina vođenja festivala u Puli s potrebama i ciljevima nacionalne filmske proizvodnje.

- Festival u Puli nikako ne ostvaruje dvije vrlo bitne uloge,  da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto dijaloga o stanju hrvatske kinematografije te da neupitno služi plasmanu hrvatskoga filma na europsko i svjetsko tržište, a dosadašnja vodstva festivala nisu pokazala dovoljno znanja a niti volje za ostvarivanje navedenih temeljnih zadaća, ističu u priopćenju  koje potpisuje predsjednik Društva Antonio Nuić.

Po njihovim riječima, unatoč suglasju Festivalskoga vijeća i Ministarstva kulture s tim tvrdnjama, što je potvrđeno u brojnim formalnim i neformalnim situacijama, 10. ožujka ove godine donijeta je još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke ponovno imenovanje dosadašnjega umjetničkog ravnatelja Pulskoga festivala za novi mandat.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je Vidačkovića imenovala nakon provedenog javnog natječaja, a on je tu dužnost već obavljao - od studenog 2004. do veljače 2014. godine te ponovno od ožujka 2017.

Umjetnički ravnatelj zadužen je za predlaganje programa Festivala koji uključuje glavni program i prateće programe i manifestacije, izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, raspored projekcija filmova i sastav žirija Festivala.

Zlatko Vidačković filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara od 2003. do 2008. te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji.