Projekt Readiness - zaštita obale od požara i seizmičke opasnosti

12 zadarskih vatrogasaca uspješno je svladalo vježbu spašavanja iz ruševina koja se održavala cijeli tjedan. Provodila se u sklopu europskog projekta Readiness, odnosno Spremnost, kojemu je cilj unaprijediti zaštitu jadranske obale od požara i seizmičke opasnosti.

Nakon teorijskoga dijela, zadarski vatrogasci u napuštenoj su zgradi odradili praktični dio vježbe.

- Sad smo spašavali s niže etaže unesrećenog s tim da smo probili kao što vidite deku, govori Jakov Gazić, JVP Zadar.

Razne metode spašavanja, učvršćivanje i podupiranje ruševina, upotreba alata i naprava - sve je to dio obuke.

- Vatrogasci moraju biti u trenutku kad se nešto dogodi i građevinari i inženjeri elektrotehnike i doktori i sve to skupa jer na nekim intervencijama, u roku od minute, morate procijeniti što ćete napraviti, naglašava Petar Kovačić, instruktor, Intervencijska postrojba Split.

Potražni psi najvažniji su pomoćnici.

- On traži miris žive zatrpane osobe, po ljudskom mirisu radi i kad dođe do osobe on markira na način da laje, rekao je Danijel Stručić, vatrogasac, JVP Zadar.

- Kad je prošla ekipa s psima i otprilike locirala, odredila da postoji živa osoba, nastupa ekipa koja pomoću uređaja vibrafon i vibraskop točno određuje lokaciju unesrećene osobe, rekao je Tomislav Pavlinovič, instruktor, Intervencijska postrojba Split.

- Ovo je prvi put da uopće dolazimo u doticaj s tehnikama i uređajima i postupcima za spašavanje iz ruševina, govori Boris Jović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Zahvaljujući ovom projektu vrijednom više od 8 milijuna eura, zadarski, ali i vatrogasci splitske i dubrovačko neretvanske županije bit će obučeni i za ovakve slučajeve spašavanja.

- Projekt Readiness je projekt unapređenja jadranske obale od  požara i seizmičke opasnosti. U sklopu ovog projekta Zadarska županija će nabaviti opremu za vatrogasce za spašavanje iz ruševina, Elma Filipović Majica, voditeljica projekta Readiness u Zadarskoj županiji.

Sredinom travnja u Zadru će se održati i velika vježba sustava civilne zaštite.