Deset godina zatvora za vođu bande 'djedica provalnika'

Vođa bande 'djedica provalnika' osuđen je u petak na deset godina zatvora na sudu u Londonu kao organizator najveće pljačke u britanskoj povijesti koja je 2015. počinjena u Londonu.

Michael Seed
(58) kojeg su kolege prozvali "Basil", uhićen je prije godinu dana u svom stanu na sjeveru Londona. Taj stručnjak za sustave za uzbunjivanje bio je posljednji član bande koji je još bio na slobodi.

- Vaša je uloga bila presudna, rekao mu je sudac Christopher Kinche tijekom izricanja presude na sudu u Woolwichu, na istoku Londona.

Tužiteljstvo navodi da je bio jedan od vođa provale u kojoj su kradljivci otuđili zlato, nakit i dragulje u vrijednosti 16 milijuna eura.

Devetorica kriminalaca su već osuđena, među njima šestorica na zatvorsku kaznu, zbog sudjelovanja u toj pljački sa scenarijem dostojnim Hollywooda koju je izvela skupina u kojoj su bili šezdesetogodišnjak i dvojica sedamsetogodišnjaka.

Terry Perkins je imao 67 godina, John Collins 74, a Brian Reader 76 u svibnju 2015. kada su smješteni u pritvor. Perkins je umro u pritvoru.

Iskoristivši produženi uskrsni vikend 2015. provalnici treće životne dobi koji su većinom imali podeblji policijski dosje, ušli su u dvoranu "Hatton Garden Safe Deposita" u kojoj su bili sefovi.
Prerušeni u radnike plinare, s građevinskim kacigama na glavi, ušli su u okno dizala i pomoću dijamantne industrijske bušilice izbušili tri velike rupe u betonskom zidu debelom pola metra. Na snimkama videokamera vidi se kako mirno ulaze i izlaze iz dvorane dok nisu ispraznili 73 sefa.

Veliki dio ukradenih predmeta nije nikad pronađen.