Preko na Ugljanu čuva svoju tradiciju

Mjesto Preko na otoku Ugljanu ima najfrekventniju luku na Jadranu, pa ga se može gotovo smatrati jednim od gradskih kvartova. No čim se od luke malo odmaknemo, živo se osjeća duh otoka, između ostalog i zahvaljujući gorljivim zaštitnicama tradicije, ženama iz Udruge Luzor.

- Prvenstveno se družimo, družimo se, želimo se sastajati i usput želimo nešto dati za naše mjesto, želimo biti korisne, u tom smislu i to smo onda spojile sa očuvanjem baštine, očuvanjem naše nošnje, prezentacijom te nošnje, privlačenjem mladih da očuvaju, njeguju, poštuju. Isto tako, njegujemo kolo, naše priješko kolo i prenosimo to znanje na mlađe - to nam je najvažniji cilj, uključiti što više mlađe, da se zainteresiraju i da znaju odakle potječu i što imaju,ističe tajnica Udruge Luzor Verica Nižić.

Tako u sklopu udruge djeluje i dječja klapa Balinjere, koja pobire priznanja širom Hrvatske. Prije mjesec dana publici u Preku je predstavljen igrano-dokumentarni film "Žrvanj života". Najveći dio tereta priprema i snimanja ponijele su upravo žene iz Udruge Luzor i na to su ponosne.

Žene u prostorijama udruge izrađuju i dva suvenira koji su nositelji oznake "Hrvatski otočni proizvod".