Veleposlanici Francuske: Pod dojmom zagrebačkog Adventa

Francuska Republika, zemlja kontrasta, prekrasne prirode, bogatog kulturnog nasljeđa. Ova velika zapadnoeuropska država prijestolnica je mode, dizajna, gastronomije, festivala, kinematografije. Zemlja je to romantike, dobrih vina, s više od 40 tisuća dvoraca, gradom "ljubavi i svjetlosti" Parizom. Podijeljena je na 27 administrativnih pokrajina koje privlače sve veći broj turista.

Francusko gospodarstvo šesto je po veličini u svijetu. U zemlji živi oko 67 milijuna ljudi, tri četvrtine u gradovima. Uz najposjećeniji glavni grad Pariz, koji godišnje posjeti oko 45 milijuna turista, Azurna obala, Provansa i Alpe najčešći su odabir. Najprepoznatljiviji simbol  Eiffelov toranj izgrađen je na stotu godišnjicu Francuske revolucije 1889. godine.

Iz jedne od najrazvijenijih, najbogatijih i najprepoznatljivijih država svijeta dolazi bračni par Corinne i Phillipe Meunier, veleposlanici Francuske. Ono što ih oboje veseli su putovanja diljem Hrvatske. Vrlo su aktivni i rado se odazivaju na razne događaje. Život u Zagrebu jako im se sviđa. Posebno ih se dojmio Advent. Sve većem broju francuskih turista pridonosi i povećanje broja sezonskih aviolinija između Hrvatske i Francuske.

Kulturna suradnja Hrvatske i Francuske veoma je dobra. Ono na što veleposlanici stavljaju naglasak je arheologija gdje je vidljiva odlična suradnja stručnjaka iz obiju zemalja. Francuska je četvrti svjetski izvoznik. U Hrvatskoj bi željeli vidjeti više svojih proizvoda.

Ovaj veleposlanički par Hrvatsku je privatno posjetio i prije dolaska na službenu dužnost. Corinne i Philippe Meunier željeli su doći u Hrvatsku i zainteresirani su za jačanje odnosa na svim područjima. Mnogi ih doživljavaju kao vrlo entuzijastične, no to je stoga, kažu, jer vide potencijal naše zemlje.