Nadzor četkanja zubiju u vrtićima i školama

Zdravlje zubi od iznimne je važnosti. Kako bi se ono održalo, potrebno je djelovati na djecu još od najranije dobi. Nije zato ni čudo što su Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva početkom ovog mjeseca pokrenuli novi pilot-projekt - nadziranje četkanja zubi u 21 školi i vrtiću. Jedan od njih je i Dječji vrtić Malešnica u Zagrebu.

Sustavnim bavljenjem ovog problema započelo se prije dvije godine prevencijom karijesa kod djece nacionalnim programaom zubne putovnice koja se koristi pri upisu u školu.

Djeca uz visoke higijenske uvjete, svakodnevno od starije jasličke dobi stječu navike četkanja zubi. Na svoj su način odgojiteljice mališane uvele u ovu akciju. Četkice djeca prepoznaju po alikacijama. One su kao i zubne paste prilagođene uzrastu djece.

Pilot-projekt nadziranja četkanja zubi u vrtićima i školama usmjeren je na prevenciju karijesa, stjecanje higijenskih navike i održavanje oralnog zdravlja još od najranije životne dobi.

U srijedu 20. ožujka obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja. O tome zašto nam je važno zdravlje zuba i usne šupljine i kako ga održavati u Dobro jutro, Hrvatska su govorili Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ivana Pavić Šimentin.