7. travnja 1915. - Rođena Billie Holiday

Vrijeme velikih orkestara, takozvanih big bendova, dalo je 40-ih godina prošloga stoljeća prve jazz virtuoze. Početak toga razdoblja osobito je obilježila američka pjevačica Eleanora Fagan, poznatija pod umjetničkim imenom Billie Holiday. 

Billie Holiday
rođena je 7. travnja 1915. Bila je jedna od prvih crnačkih zvijezda koje su zajedno i ravnopravno nastupale na pozornici s bijelcima. Svojim se posebnim timbrom i sonornim, gotovo instrumentalnim načinom pjevanja probila među vodeće izvođače bluesa i tada popularnog swinga. 
Njezin specifičan stil, kao što se može čuti i vidjeti na snimkama s malim sastavima, osobito je dolazio do izražaja u nježnim, profinjenim duetima sa saksofonistom Lesterom Youngom

Nažalost, Billie Holiday se, poput mnogih drugih, nije mogla nositi sa slavom bez droge i alkohola. Kada su je pitali kako tako uvjerljivo uspijeva otpjevati tužne pjesme o nesretnim sudbinama Billie bi odgovarala: Moj život je blues, ja sam proživjela takve pjesme i nije mi teško uživjeti se. 

Na vrhuncu popularnosti Billie Holiday snimila je film New Orleans, a napisala je i autobiografiju naslovom Lady sings the blues.

Skrhana drogom i alkoholom umrla je 17. srpnja 1959. u New Yorku, u 44. godini života.