8. travnja 1973. - Umro Pablo Picasso

Španjolski slikar Pablo Picasso rođen je u Malagi, u Španjolskoj 25. listopada 1881. Umro je 1973. u Mouginsu, u Francuskoj, u dobi od 91. godine.

Bio je jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća. Od najranijeg djetinjstva isticao se svojim talentom. U Barceloni, gdje je pohađao školu, kao i u Madridu gdje je bio svakodnevni posjetitelj muzeja Prado, propitivao je sve vezano uz slikarstvo, a sanjao o Parizu, kamo napokon stiže u listopadu 1900. godine.

U povijesti slikarstva malo je "državnih udara” koji se smionošću i odjekom mogu mjeriti s onim što ga je Pablo Picasso ostvario 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao Gospođice iz Avignona, sliku na kojoj je svijet predočio kao u razbijenu zrcalu. Picasso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

Njegov veliki opus obuhvaća više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealističku i ekspresionističku. Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Zakleo se da se neće vratiti u domovinu Španjolsku sve dok je na vlasti Frankov režim. Držao se svoje zakletve, pa je sve do smrti živio u Francuskoj.