Novi film Gorana Devića u kinodistribuciju krenuo iz Siska

Nakon festivalske turneje i osvajanja posebnog priznanja na najvećem europskom festivalu dokumentarnog filma DOK Leipzig, dokumentarni film Gorana Devića 'Na vodi', koji je svojevrsno redateljevo ljubavno pismo rodnom Sisku, kinodistribuciju započeo je upravo u tom gradu.

Sisku se Dević uvijek rado vraća jer mu je taj grad, kako sam kaže, nepresušan izvor inspiracije. Film je nastajao je gotovo 4 godine, a u 80-ak minuta isprepleću se priče o ljubavi oca i sina prema rijeci Kupi i plivanju, rađanju i umiranju prijateljstva, preživljavanju, životu pa i smrti...

- Ja zapravo ovdje provodim koliko god mogu više vremena, vjerojatno jer sam ovdje i odrastao i na neki način imam jače podešen taj emotivni dio koji odlučuje što ću snimati, tako da se taj gumbić lakše pali ovdje nego negdje drugdje, objašnjava Goran Dević.
Dević u Nu2 o ribičima, Hrvatu i Srbinu te o sudskom procesu "iz Staljinova doba"
Protagonisti su mali ljudi – Siščani, oni koje svakodnevno srećemo na ulici, u trgovini, uz rijeku, a o kojima zapravo ne znamo - ništa.

- Sisak kao grad i Kupa su dali i imaju priču i to je ono što je ljepota ovoga dokumentarca u kojem je Goran uspio izvući tu priču i pokazati je i drugima, komentira Marko Rafaj.

Siščanima nije potrebno objašnjavati zašto netko tko je iz Siska ima potrebu snimiti film o životu na vodi u gradu koji leži na tri rijeke. Ljudima, koji u tom životu sudjeluju, rijeke su zapravo produženi dnevni boravak.