Svjetski uspjesi hrvatskog turističkog filma

Posljednjih godina niz turističkih filmova, koja potpisuje producentica Spomenka Saraga i njezin 'Balduci film', osvojili su svjetske nagrade i priznanja, a uspješno predstaviti svoju zemlju na zahtjevnom svjetskom tržištu velik je izazov.

Nakon srebra na festivalu turističkih filmova The Golden City Gate u Berlinu i dvije nagrade prije samo nekoliko dana na velikom festivalu u japanskoj Osaki, novi film 'Dubrovačka rivijera' producenticu Saragu čini posebno ponosnom.

- Uvijek sam imala viziju kako osvojiti zahtjevnu publiku. Dobar film čini dobra atmosfera, mora imati dušu, mora se osjetiti miris kad vidiš sliku, moraš vidjeti nasmiješena, lijepa lica koja te pozivaju. Nisu dovoljne samo lijepe sličice, lijepa priroda, panorame ili snimke iz zraka. Film mora imati priču, objašnjava Spomenka Saraga.

Kako ističe Saraga, važno je i raditi s uglednim strancima koji znaju što se u svijetu trenutačno traži. Redatelj filmova 'Dubrovačka rivijera' i 'Dubrovnik i vrijeme' ugledni je Francuz Hervé Tirmarche, koji je dva puta u karijeri nagrađen za najbolji turistički film svijeta.

- Snimio sam već dva velika filma o Dubrovniku, Hrvatskoj i dubrovačkoj rivijeri. Obožavam te ljude, srdačni su. Imam divne uspomene kad su nas ugostili u svojoj kući, pokazali nam običaje. To je mjesto veliko otkriće, bio mi je veliki užitak raditi sa Spomenkom i ekipom unatoč vrućini i tisućama turista, napominje redatelj Hervé Tirmarche.

Izniman je uspjeh požeo i film 'Posjetite Liku', a iza Spomenke Sarage već je osam uspješnih izdanja Zagreb Tourfilm Festivala na koji se prošle godine prijavilo više od 800 filmova iz 91 zemlje.