100 izvedbi koncerta za anegdotu i klavir

O popularnosti predstave 'Od tišine do glazbe', koja publiku anegdotama i šalama vodi kroz povijest i fenomen glazbe, sve govori podatak da su i za 100. izvedbu ulaznice – planule.

Od kamenog doba do Rolling Stonesa, od klasične do moderne glazbe, od jazza do popa i od narodne glazbe do šansone - sve je to u predstavi 'Od tišine do glazbe' glumca Ivana Đuričića i glazbenika Saše Miočića.

Dva izvođača, klavijature, gitara, saksofon i jednostavan i poučan koncept povele su predstavu 'Od tišine do glazbe' na put po cijeloj Hrvatskoj, a okruglu izvedbu proslavili su ovih dana u zagrebačkom klubu Vinyl.

- Predstava je osmišljena tako da može igrati u različitim prostorima. To nam je i omogućilo da igramo i u klupskom prostoru i u klasičnom kazališnom prostoru, u školama, na otvorenim pozornicama… Zato nije bilo teško dogurati do stote izvedbe s obzirom na to da smo produkcijski jednostavni, kaže Ivan Đuričić.

Od udarca kamenom u kamen, zavijanja vukova, preko Mozarta i Bacha do jazza i rocka - jednosatnom je to putovanje kroz povijest glazbe prilagođen i djeci i odraslima.

- Na nešto više reagiraju klinci, na nešto drugo odrasli, ali kroz cijelu predstavu ima interakcije s jednima i drugima, napominje glazbenik Domagoj Mokrović.

Naučili smo i zašto dirigenti žive dugo, kako je Elizin brat svirao poznatu Beethovenovu glazbu, pa čak i što povezuje Ivu Robića i Mineu.

Zadovoljstvo nije krio Marko Vezovšek - suautor originalne slovenske predstave koju je Ivan Đurićić u suradnji sa ZAMP-om prije dvije godine prilagodio Hrvatskoj: Jako mi se sviđa. Moram reći da su napravili neke jako originalne stvari, smatra suautor predstave Marko Vezovišek.

Primjerice, tu je i pouka o autorskim pravima koje je prva regulirala engleska kraljica Ana početkom 18. stoljeća. Anin Statut prvi je dokument kojim se autorima glazbe jamče prava i dio novca od izdavača, tada tiskanih nota.