Od Kraljeve njive do Poljudske ljepotice

Hajdukova nogometna akademija, koja je odgojila i stvorila neke od najpoznatijih domaćih i europskih nogometaša, slavi 100-ti rođendan. Od danas nosi ime Luke Kaliterne, legendarnog trenera i nogometnog vizionara.

Od Kraljeve njive na Starome placu do Poljudske ljepotice. Poletjelo je odatle tisuće bilih "tića" i "rebaca" kako odmilja zovu igrače hajdukovih mlađih uzrasta. Odgajali su ih ne samo da postanu vrsni igrači, već i ljudi, kojima je Hajduk više od kluba.

- Treneri su djecu kroz povijest ali i sada u akademiji najprije učili životu, a tek onda nogometnim vještinama. Davno je dokazano da je Hajduk najbolje rezultate imao kad su igrali njegovi domaći igraći, uz 2, 3 sa strane - kaže Jurica Gizdić, kroničar HNK Hajduka.

U stogodišnjoj povijesti Hajdukove nogometne Akademije jedan čovjek ostavio je poseban, neizbrisiv trag. Omiljeni barba Luka Kaliterna, nogometni vizionar, entuzijast, strastveni zaljubljenik u Hajduk i utemeljitelj prve Hajdukove škole baluna. Od danas predvorje na Poljudu krasi njegova bista, a Akademija nosi službeno ime Luke Kaliterne.

- "Da sam ja netko", ima ona legendrna pjesma Davorina Popovića, i ja bi tada poželija svakom ditetu iz Splita i Dalmacije da igra u Hajduku, da nosi taj bili dres da berem djelomice osjeti šta to znači Hajduk - kaže Ante Ivković-Zonzi, bivši nogometaš Hajduka i dugogodišnji tajnik Akademije.

Gotovo stoljeće nakon barba Luke, Hajduk ima jednu od ponajboljih akademija u ovom dijelu Europe. U pripremi je i poseban strateški plan razvoja kojim bi postala najbolja Akademija u jugoistočnoj Europi. Hajduk ima slavnu prošlost, ali i svijetlu budućnost. Dokazali su to navijači koji su u poluvremenu subotnje utakmice Hajduka i Rudeša na Poljudu ovacijama pozdravili svečani mimohod svih uzrasta Akademije "bilih." Ovdje uistinu vrijedi onaj stih poznate navijačke pjesme. "Od rođenja svoga hoda san uz tebe, otkad zraka dišen, otkad znan za sebe."