Kako su novine izvijestile o najvećoj tramvajskoj nesreći u Zagrebu

Prije 65 godina dogodila se najveća tramvajska nesreća u Zagrebu. Tramvaju broj 13 koji je vozio na redovnoj liniji Mirogoj – Šoštarićeva ulica 31. listopada 1954. godine u nizbrdici su otkazale kočnice i sudario se sa zaprežnim kolima, prevrnuo se i lupio u drveća i metalni stub.

U nesreći na strmoj mirogojskoj pruzi poginulo je devetnaest putnika, dok ih je 37 teško ozlijeđeno.

Zbog mirogojske nesreće tramvajski promet od Gupčeve zvijezde do Mirogoja bio je u prekidu do 1964. Ponovno uspostavljena tramvajska linija vozila je do 15. svibnja 1967. godine, od kada na Mirogoj voze autobusi.

Tramvajski promet u Zagrebu uspostavljen je 1891. kada su kola vukli konji, a 1910. godine tramvajska mreža je elektrificirana.

Pronašli smo kako su novine 1954. izvijestile o jednoj od najstrašnijih nesreća koja je tada potresla Zagreb:Upravo o ovom nesretnom događaju večeras u 20.05 na HRT 1 govori nova epizoda dokumentarne serije scenarista i redatelja Arsena Oremovića, koji u svom najnovijem ostvarenju u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata.

U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih 'crnokroničarskih' slučajeva u hrvatskoj povijesti.