Šparoga - zdravlje na tanjuru

Nazivaju ih zelenim zlatom, ponajprije zbog cijene. Manji stručak 15, veći 30 - odnosno čak 300 kuna po kilogramu. Šparoge su mnogima omiljena namirnica u ovo doba godine. Berba je počela na Kvarneru, malo kasnije nego inače jer u proteklih mjesec dana nije bilo dovoljno kiše.

Bez dobre opreme, štapa, dugih hlača i kvalitetne cipele - bolje je i ne krenuti u šumu. Jer opasnosti vrebaju iz svakog grma. Zmije, krpelji. Kako bi nabrali kilogram šparoga, berači ponekad izgube i cijeli dan. Zato i ne čudi njihova cijena - i do tristo kuna po kilogramu.

Šparogu najprije treba uočiti. U "šparožini", ako već netko nije prošao, skriva se i šparoga. No, iskusni ili ne - za svakoga je zakon isti. Građani za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu. Bez dozvole možemo ubrati tek pet stručaka šparoga.

Jedna od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju, kao delicija cijeni se već više od 2000 godina. Ona je zdravlje na tanjuru. Šparoga sprečava bolesti srca i krvnih žila, dobra je za dijabetičare, prirodni je afrodizijak, smanjuje rizik od karcinoma, snižava kolesterol, ali i pomaže kod mršavljenja.