Karlovačka knjižnica primila donaciju obitelji Mihalić

Veliki hrvatski književnici - otac i sin - Stjepan i Slavko Mihalić u rodnom Karlovcu te Zagrebu napisali su brojne romane i pjesme. Godinama su prikupljali rukopise, knjige, gramofonske ploče. Sve to sada je vlasništvo karlovačke knjižnice zahvaljujući donaciji njihovih nasljednika.
Uz oca Stjepana, romanopisca, dramatičara i putopisca, te majku Zlatu, glumicu, sin Slavko kao da nije imao mnogo izbora.

S 14 godina piše prvo djelo, do smrti 2007. godine - jedan je od najplodnijih hrvatskih pjesnika, dobitnik mnogobrojnih nagrada i za životno djelo, preveden na 20 jezika. Njegova i očeva ostavština sada su u vlasništvu karlovačke Gradske knjižnice.

- Pisali su, pretpostavljam, ne za svoje unuke, ne za svoju obitelj, nego za sve koje to zanima čitati. Mislili smo da je ipak najbolje i najprihvatljivije da se to daruje ovoj knjižnici, rekao je sin Slavka Mihalića Tomislav Mihalić.

Ostavština je podijeljena u 5 zbirki: osobni dokumenti, knjige i periodika, umjetnine, gramofonske ploče i možda najzanimljivije - originalni rukopisi, među kojima je i original Stjepanove 'Elegije', romana o povratku u djetinjstvo iz 1959. godine.

- Možemo reći da će knjižnica dobiti na čuvanje više od 2 tisuće jedinica ove vrijedne građe, napomenuo je Željko Mavretić iz Gradske knjižnice 'I. G. Kovačić u Karlovcu.

Najbrojnije su gramofonske ploče, njih je 630. Slavko Mihalić obožavao je, naime, glazbu - najviše klasičnu.

- Volio je komornu glazbu u užem smislu riječi, baš klasičnog tipa, znači dua, odnosno trija, i zaista mnogo kvarteta skladatelja među kojima prevladava Haydn, ispričala je knjižničarka Audiovizualnog odjela Astrid Grobenski-Grgurić.

Na Zavičajnom odjelu karlovačke Gradske knjižnice još od 2007. postoji spomen-soba Stjepana i Slavka Mihalića u kojoj se čuvaju sva njihova djela. Obogaćena zbirka sada je znatiželjnicima novi poziv na taj odjel.