Kriket klub s Visa

Postoje zapisi koji govore da se na otoku Visu još 1810. godine igrao kriket zahvaljujući Sir Williamu Hosteu, proslavljenom engleskom pomorskom kapetanu koji je pobijedio nadmoćniju Napoleonovu flotu u Jadranu i zaštitio ga od francuske vlasti.

Vis je tada bio Hosteovo uporište, a kriket je započeo igrati da bi njegovi vojnici mogli lakše provoditi vrijeme na otoku. Saznavši za ovu povijesnu anegdotu, viški vinar Oliver Roki odlučuje osnovati kriket klub na Visu 2002. godine.

Ovaj sport nije popularan u našoj kao ni okolnim zemljama, a konkurenciju Viškom klubu za Hrvatski kriket kup čine samo dvije momčadi – splitski Sir Oliver i zagrebački Hrvatski sokol.

Početkom svibnja, viški kriketaši domaćini su međunarodnog turnira „Sixies“ na kojem sudjeluje desetak ekipa, pretežno iz Velike Britanije koje u pravilu uzimaju naslov.

Utakmice s domaćinom najčešće su revijalnog tona, a rezultat se nigdje služeno ne može ni saznati – umjesto njega obično stoji: 'Rezultat nije ni bio bitan. Druženje u prirodi, uz sport bez imalo nasilja, ipak je puno važnije.'

Poslušajte premijernu dokumentarnu radiodramu 'Dokolica kapetana Hostea' autorice i redateljice Silve Ćapin, ton majstora Dalibora Piskreca, skladatelja Mare Marketa i urednika Nikice Klobučara:
Dokumentarna radio drama - Silva Ćapin: "Dokolica kapetana Hostea" - PREMIJERA