Cerovačke špilje dobit će novo ruho

Uskoro bi trebala započeti obnova najvećih i najzanimljivijih špilja u Hrvatskoj - onih Cerovačkih.

Jedan od najatraktivnijih geomorfoloških spomenika prirode u Hrvatskoj Cerovačke špilje otkrivene su prije devedesetak godina, dok se gradila pruga. Otkrio ih je 1924. Nikola Turkalj, ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac te su od uređenja 1951. godine turistička atrakcija.

Posjetitelje je posljednjih godina dočekivao derutan predprostor parka koji je opljačkan nakon Domovinskog rata. No uskoro bi Cerovačke špilje trebale dobiti novo ruho.

Projektom je predviđeno i uređenje vanjske šetnice u tri zone, u jednoj bi trebali biti adrenalinski park, stijena za penjanje te prostor za malu školu speleologije. Izgradnja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge Gračac - Knin treća je faza projekta. Zamišljena je kao vidikovac na mostu s promatračnicama.

Općina Gračac i PP Velebit od cijelog bi projekta, vrijednog 68 milijuna i 500 tisuća kuna, trebali imati višestruke koristi. A konačni je cilj održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem, uz povećanje atraktivnosti i edukativnog kapaciteta na veliku radost speleologa, ali i turista.