Školarci uče starije kako koristiti pametne telefone

Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović dobila je međunarodnu nagradu organizacije EIFL za svoju malu školu pametnog telefona. Volonteri, uglavnom školarci podučavaju starije u korištenju pametnih telefona. Program je nagrađen kao izvrstan primjer međugeneracijskog povezivanja.

Kad je gospođa Olgica Vratić kupila pametni mobilni telefon nije ga znala niti uključiti. Onda je upoznala volontere koprivničke knjižnice i pred njom se otvorio novi svijet.

- Sada na Instagram znam, na internetu sam uvijek, imam Facebook, kaže.

Preko društvenih mreža čestitala je sinu imendan, ponosno ističe. Ne skriva Olgica da uživa i u društvu mladih volontera. Malu školu pametnog telefona jednom ili u više navata do sada je prošlo 40-ak korisnika.

- Starije osobe možda nisu stigle pohvatati svu tu tehnologiju i mi im pomažemo u tom pogledu, kako se koristiti pametnim telefonima, pomažemo im da uspostave kontakt s unucima, rekao je volonter Neven Lukić.

Za ovaj projekt uspješnog međugeneracijskog povezivanja koprivnička knjižnica nagrađena je s 1500 $ koje planiraju uložiti u novu aplikacije za mobilne telefone kako bi bili još dostupniji građanima.

Ponosni su što su upravo oni dobili nagradu organizacije koja djeluje u 60 zemalja svijeta.Od iste organizacije prije pet godina dobili su nagradu za potporu romskoj zajednici za uključivanje u društvo.