J. S. Bach na ulicama ukrajinskog grada Lavova

Na ulice Lavova izašla je tamošnja Filharmonija želeći najaviti skorašnji 334. rođendan  Johanna Sebastiana Bacha. U središtu grada sviranjem je podsjetila na tog velikog glazbenika.

U gradu koji mnogi smatraju muzejom na otvorenom, a povijesna mu je jezgra od godine 1998. na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine, među građane je ušetao veliki skladatelj Bach i prolaznike pozivao na proslavu svog rođendana.

- Ovdje sam, u ovom prelijepom gradu Lavovu i sve vas pozivam na proslavu mog rođendana koji ćemo obilježiti koncertom, rekao je Bach kojega je utjelovio solist Filharmonije u Lavovu Petro Shvaikivskyi.

Taj barokni njemački autor jedan je od najvećih glazbenika svih vremena. Njegova djela poznata su po intelektualnoj dubini i tehničkoj zahtjevnosti.

- Odlučili smo skrenuti pozornost na veliku Bachovu obljetnicu. Pripremili smo koncert koji počinje u 18, a završit će u 23 sata. Nastupit će čak 4 orkestra, 12 solista i zbor, najavila je voditeljica marketinga Filharmonije u Lavovu Tetiana Kostorna.

Kompozitor velikog znanja i umijeća, violinist i orguljaš iza sebe je ostavio  golem opus u kojem su, među ostalim, pasije, crkvene i svjetovne kantate, koncerti, skladbe za orgulje i klavir.

Samo mali dio opusa Filharmonija iz Lavova prenijela je svojim sugrađanima koncertom ispred zgrade opere.