Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Danas se obilježava svjetski dan osoba s sindromom Down. Ovaj datum je izabran jer označava jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Simbol Svjetski dan osoba s Down sindromom su šarene čarape koje predstavljaju različitost, a ne nemogućnost osoba s Down sindromom da upare čarape.

Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. Kroz razne događaje i aktivnosti, ovaj se dan obilježava u cijelom svijetu kako bi se ljude potaknulo na bolje poznavanje Down sindroma, kako bi se osobe koje ga imaju što bolje integrirale u društvo i kako bi se ukazalo na probleme s kojima se susreću.

Udrugu za sindrom Down Zagreb primio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a zatim su razgovarali i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Istaknuto je da su problemi i dalje tu - djeca trebaju pomoć i potporu tijekom školovanja, a odrasli kod zapošljavanja.

U Hrvatskoj živi preko 1700 osoba s Down sindromom, a Osječko-baranjska županija treća je u Hrvatskoj po broju osoba s tim poremećajem. Na središnjem osječkom trgu u povodu ovoga dana organizirana su brojna događanja.

- Današnja poruka je da nas ima, da smo dio ovog grada, da smo dio ovog stanovništva, da smo malo drugačiji, ali da se vrlo rado i lako možemo uklopiti u društvo i u cijelu zajednicu. To pokazujemo sve ove godine, rekla je dopredsjednica Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka Mirela Tičinović.