15. travnja 1912. - Godišnjica potonuća Titanica

Malo je onih koji ne znaju za tragediju najpoznatijeg broda u povijesti. Na današnji dan 1912. godine dogodila se jedna od najvećih katastrofa prošloga stoljeća – potonuće luksuznog prekooceanskog broda Titanica.

Potonuo je na svom prvom putovanju prema New Yorku nakon što je na Atlantiku udario u santu leda i prepolovio se. Nakon sudara poslao je poziv u pomoć, a prvi brod koji je stigao u pomoć bila je Carpathia. Od 2.223 putnika i članova posade preživjelo ih je samo 706. Poginulo je ili se utopilo 1.517, od čega 1.360 muškaraca i 157 žena i djece. 

Na svoje prvo, a pokazat će se i posljednje putovanje, Titanic je krenuo 10. travnja 1912. godine iz engleske luke Southamptona. Ispratilo ga je mnoštvo predstavnika medija, a filmski magazini zabilježili su isplovljavanje najvećeg i, govorilo se, najsigurnijeg putničkog broda svoje ere. Golemi brod dužine 269 i visine 31,7 metara s 11 paluba, snage 46 tisuća KS i tada velike brzine od 23 čvora. 

Nova teorija o potonuću

Titanic je potonuo dva sata i 40 minuta nakon udara, no niti nakon otkrivanja njegove olupine 1985. godine nije posve jasno zašto je nepotopiv brod potonuo za tako kratko vrijeme. Prema nedavnom istraživanju, koje je objavljeno u knjizi Zašto je zapravo potonuo Titanic, taj brod ne bi potonuo tako brzo i lako da brodogradilište nije štedjelo na kvaliteti materijala od kojega ga je gradilo, posebice čelika. Zato su stijenke 46 tisuća tona teškog broda vrlo lako prsnule pri sudaru s ledenjakom. 

Troje spašenih Hrvata

Bio je to doista fascinantan brod; za ono doba u svemu je bio naj: najveći, najbolji, s elitnim putnicima - na put je krenula krema tadašnjeg britanskog i američkog društva – redom bogataši i poduzetnici. 

Među njima bilo je i 30 Hrvata, od kojih je samo troje preživjelo havariju. O njima u knjizi Titanic - Hrvati u katastrofi stoljeća piše  najpoznatiji hrvatski titanikolog Slobodan Novković. Spašeni su Nikola Lulić, Mara Osman-Banski i Ivan Jalševac. Autor piše da su svi Hrvati u obećanu zemlju Ameriku putovali u trećem razredu. Samo je jedan utopljenik pronađen - Ivan Hendeković, a pokopan je na groblju s malobrojnim pronađenim žrtvama u američkom gradu Halifaxu.